Helemaal achterin de Plätzwiese ligt de Dürrensteinhütte of in het Italiaans de Rifugio Vallandro. Een relatief jonge berghut, want hij is pas in 1968 gebouwd. De hut ligt tegenover de restanten van het fort (Sperrwerk) Plätzwiese. Tijdens de bouw van de hut werd nog een bom uit de Eerste wereldoorlog gevonden. Hetgeen uiteraard tot behoorlijke consternatie leidde. Hoewel het fort ondertussen redelijk gerenoveerd is en onder de monumentenzorg valt, kun je het fort helaas niet bezichtigen. Tegenwoordig bevindt zich in het fort het noodaggregaat van de Dürrensteinhütte.

Fort Plätzwiese

Sperrwerk Plätzwiese

Het fort ligt precies op de grens tussen de Zuid-Tiroolse gemeenten Toblach en Prags. De taak van de fort was, samen met de Landro-werken, om het Höhlensteintal/Stollatal en daarmee de toegang tot het Pustertal veilig te stellen. Vooral omdat Cortina d’Ampezzo in mei 1915 door de Oostenrijkers was verlaten en alleen de verdediging op Monte Piano een doorbraak zou kunnen voorkomen. Het fort behoorde tot het systeem van Oostenrijkse vestingwerken aan de grens met Italië.

Het fort was al gebouwd in 1889/94 en het was dan ook al (zwaar) verouderd toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Maar toch diende het nog steeds zijn doel. De Italianen bestookten het fort met zware artillerie waarna het fort zwaar beschadigd raakte. De Italianen hadden echter slechte informatie over de werkelijke staat van de Oostenrijkse vestingwerken. En de Oostenrijkers hadden de kanonnen al uit het fort gehaald en als veldartillerie op ankerplaatsen opgesteld. Iets dat niet door de Italianen werd opgemerkt. Het fort is uiteindelijk nooit door de Italianen veroverd. Totdat Zuid-Tirol na de Eerste wereldoorlog aan Italië werd toegewezen.

Wandelen

Op en rondom de Plätzwiese is het fantastisch wandelen. Aanraders op de Plätzwiese zijn de Dürrenstein en de Strudelkopf. Voor het beklimmen van de Dürrenstein ben je ongeveer 2,5 uur bezig (860 hoogtemeters). Niet erg complex, met op één passsage wat staalkabels. De Strudelkopf is een eenvoudige wandeling van circa 45 minuten. Vanaf beide toppen heb je een fantastisch uitzicht op de Drei Zinnen en de Monte Piano.