Obervinschgau
Kloster Marienberg
Kloster Marienberg vanuit Burgeis

In de Vinschgau (of: Val Venosta in het Italiaans) vind je nog veel authentieke dorpjes. Burgeis is er één van. Naast mooie hotels en appartementen lopen er aan het eind van de dag nog koeien door de straten en vind je overal in het dorp nog boerenschuren. Een van de mooiste wandelingen vanuit Burgeis is naar het Klooster Marienberg en dan verder naar Prärmajur en dan die de Bergsee terug naar Burgeis.

Röfenhof
Röfenhof

Vanuit het dorp loop je over de Sonnesteig (wegnummer 19) in een goed half uur naar het klooster. Het klooster is op werkdagen te bezichtigen en ook kun je iets eten en drinken in de Klosterschanke (geopend van 10:30-17:30 uur, op zondag gesloten). Vanuit het klooster gaat het nog 200 meter omhoog richting Planöf en Gerstl. Gerstl is een luxe hotel en onderdeel van het gehucht Röfen. Wij liepen hier half mei toen het hotel nog dicht was en hebben iets gedronken bij Röfenhof, iets voorbij Gerstl. De mensen op deze boerderij verhuren nog 3 appartementen, maar de stube is al een tijdje dicht. Met name omdat de wandelaars zich tegenwoordig met de wandelbus bij de kabelbaan laten afzetten en dus niet meer lans de boerderij komen. Maar… als ze niet te druk is, dan maakt Frau Mazagg graag een lekkere kop koffie voor je. En meestal heeft ze ook nog een lekker stuk taart erbij. Dus… gewoon aanbellen! Na een kop koffie en een stuk taart loop je verder naar Prämajur waar het dalstation is van de stoeltjeslift richting de Pltapatschhütte en de Watles. Je loopt langs de kassa van de stoeltjeslift over de onverharde weg totdat je na ongeveer 150 meter een afslag naar rechts hebt (wegnummer 3).

Bergsee Burgeis
Bergsee Burgeis

Het pad slingert een beetje door bos en weiden totdat je bij een splitsing komt van de 3 en de 3B. Het beste neem je de 3B richting de Bergsee. Het wandelpad loopt voor het grootste deel door het schaduwrijke bos. Goed op de bordjes blijven letten en dan kom je uiteindelijk bij de Bergsee. Een beetje rare naam, want het betekent “bergmeer”. En eigenlijk is het dat niet. het is een zogenoemde “Teig”, een meertje of vijver door mensen aangelegd. Meestal om forellen in te kweken, maar soms ook als wateropslag voor eventuele bosbranden en om de omringende weilanden te besproeien. Ondertussen is der Bergsee een fantastische habitat waar allerlei dieren zoals kikkers en salamanders leven. Vanaf de Bergsee nemen we het pad met wegnummer 3 naar beneden. We lopen over de Sonnesteig en volgen nu de bordjes terug naar Burgeis.

De wandeltocht is ongeveer 10 kilometer lang met 580 hoogtemeters. Al met al ben je een goede 3 uur onderweg. Uiteraard zonder de tijd voor koffie en koek mee te tellen. Reine Gehzeid dus.