Gustav Mahler Stube

0
698

Gustav Mahler was een enorme natuurliefhebber en bracht veel tijd door in de Alpen en de Dolomieten. Op diverse plekken in de Alpen had hij zogenaamde componeerhuisjes. Nadat bij Gustav Mahler hartproblemen waren geconstateerd is hij in de zomer van 1907 naar Zuid-Tirol getrokken. Hij leefde enkele maanden in Schluderbach tussen Cortina d’Ampezzo en Toblach. Eind 1907 nam Gustav Mahler afscheid van Wenen en vestigde hij zich definitief in de Dolomieten. En wel in de boerenhoeve Trenkerhof in Altschluderbach, net buiten Toblach.

Gustav Mahler bij het Fischleintal

Vlakbij de hoeve werd een componeerhuisje (met drie piano’s) voor Mahler ingericht waar hij nog een aantal belangrijke werken componeerde zoals zijn 9de en 10de (onvoltooide) symfonie. Maar ook het beroemde Das Lied von der Erde. Na zijn overlijden in 1910 is zijn vrouw nog een jaar in Trenkerhof blijven wonen.

De Trenkerhoeve is ondertussen omgedoopt tot Gustav Mahler Stube. Je kunt er overnachten en eten. Daarnaast is er een klein wildpark dat zijn naam draagt en is het componeerhuisje als klein museum ingericht. Ook in het Kulturzentrum van Toblach kun je nog een en ander terugvinden over het verblijf van Mahler in Toblach.

Over het componeren van Das Lied von der Erde is een mooie documentaire (Close Up: Gustav Mahler – Zanger voor de aarde) gemaakt door de AVROTROS samen met het Orchestra for the Earth. De documentaire is op 9 maart 2022 uitgezonden op de Nederlandse televisie. Een uitgebreid verhaal over de periode die Mahler in Toblach doorbracht, kun je vinden op de website van opusklassiek.nl.

Niet alleen het museum is aardig om te bekijken, maar ook het Gustav Mahler Wildpark. In het park vind je allerlei dieren zoals herten, reeën, wilde zwijnen, wasberen, uilen en lynxen.