De verdronken kerk in de Reschensee

0
703

Een mooi Instagram plaatje. Met daarachter een bijzonder en voor veel mensen een triest verhaal. De toren is de Romaanse toren van de parochiekerk van Alt-Graun, gebouwd in 1355. En de toren herinnert aan 1950 toen het dorp onder water werd gezet.

Vóór 1950 waren er drie meren aan de Reschenpas: de Reschensee, de Mittersee of de Graunersee en de Haidersee. Plannen voor een stuwmeer om energie op te wekken bestonden al tijdens de Donaumonarchie en werden na de Eerste Wereldoorlog en de annexatie van Zuid-Tirol bij Italië in 1920 weer opgepakt. Deze plannen gingen echter in eerste instantie uit van een veel lagere damwand en een stijging van het waterpeil met slechts 5 meter. In 1939 werd het project door de toenmalige fascistische regering flink uitgebreid en werd de dam verhoogd tot 22 meter. Deze plannen omvatten dat Graun volledig onder water zou komen te staan ​​en Reschen grotendeels zou worden overstroomd. De bevolking zou ‘in het landsbelang’ gedwongen onteigend worden.

Het heeft geduurd tot 1947 dat het werk aan het stuwmeer weer hervat werd. Alle protesten en interventies mislukten en in 1950 was het dan  zover: de sluizen op de dam werden gesloten en Graun, de gehuchten Arlund, Piz, Gorf en Stockerhöfe evenals grote delen van Altreschen verdwenen voor altijd in het water van het stuwmeer. 163 huizen en boerderijen werden verwoest, 670 hectare landbouwgrond kwam onder water te staan, 150 gezinnen verloren hun levensonderhoud. De helft van hen emigreerde!

Van dit alles is vandaag de dag nog maar weinig merkbaar. Het gebied rond de Reschensee is een populair vakantiegebied. De bergen nodigen uit tot wandelen en mountainbiken en de winter is er het prachtige skigebied Schöneben. Het circuit rondom het meer is een prachtige en veelgebruikte wandel-, fiets-, nordic walking- en hardlooproute. Het meer zelf is een prachtig gebied om te vissen, varen, zeilen of te kitesurfen.

Alleen de toren van de verzonken Alt-Graun, die uit de Reschensee steekt, getuigt nog van het treurige verleden.