Appels uit Zuid-Tirol

0
516

Zuid-Tirol is een bijzondere streek. Niet alleen door de geschiedenis van deze regio en doordat de Dolomieten (deels) in Zuid-Tirol liggen. Maar ook door het klimaat. Zuid-Tirol ligt aan de zuidkant van de Alpen en het weer wordt mede bepaald door de Middellandse Zee. Het is niet voor niets dat de stad Meran al honderden jaren bekend staat als kuurstad. Door de wisselwerking van het mediterrane klimaat en het middeneuropese-continentale klimaat is Zuid-Tirol ideaal voor fruitteelt.

Met name de Vinschgau (Val Venosta) staat bekend om haar fruitteelt, en met name om de teelt van appels. Vinschgau is het grootste droge dal in de Alpen, met minder dan 500 mm regen per jaar. Kenmerkend voor het gebied zijn de zonnige dagen, en ’s nachts de koele winden. De hoogte van de landbouwgebieden (tot zo’n 1.100 meter) zorgt voor een lang rijpingsproces, waardoor de appels hun voortreffelijke smaak krijgen. Ook op de appelhoogvlakte Natz-Schabs en in het Eisacktal worden enorme hoeveelheden appels geteeld.

Enkele weetjes over de appelteelt

  • Zuid-Tirol heeft met haar 18.000 ha teeltgebied het grootste aaneengesloten gebied voor fruitteelt in Europa 
  • Fruitteelt biedt in Zuid-Tirol een bestaansmogelijkheid voor ongeveer 8.000 families
  • Zuid-Tirol levert 30% van de Italiaanse en 11% van de Europese appeloogst
  • In Zuid-Tirol worden jaarlijks gemiddeld 900.000 ton appels geproduceerd
  • Ongeveer de helft van de appeloogst wordt geëxporteerd, waarvan ongeveer 70% naar Duitsland

“11% VAN ALLE EUROPESE APPELS KOMT UIT ZUID-TIROL

In het voorjaar staan de appelbomen in volle bloei en in augustus kan er bij de vroege soorten al begonnen worden met oogsten. Eind oktober wordt het laatste fruit geplukt. Het wordt opgeslagen in koelcellen met een laag zuurstofgehalte. Op die manier kunt u het hele jaar door in een lekkere appel bijten – puur, maar ook verwerkt in fruitige gerechten.

Uiteraard vinden er rondom de appels veel feesten plaats. Zo kun je allerlei culinaire appelspecialiteiten proeven tijdens het jaarlijkse appelfestival van Natz-Schabs. De Sunnseitn Apfelwoche vindt ieder jaar begin oktober plaats. Midden in de bloeitijd, rond eind april / begin mei, is de tijd voor het Königliches Festival im Blütenzauber.

En in het Vinschger hoofdstadje Schlanders vinden elke herfst de Apfeltage plaats. Tijdens dit evenement ontdekken de bezoekers waarom de voetgangerszone van Schlanders ook wel de Appel-flaneer-mijl wordt genoemd.

Op diverse plekken is het mogelijk om met een lokale gids de appelvelden te bezoeken. Op deze website vind je daar meer informatie over.