Waarschijnlijk de bekendste en meest bezochte berghut van Zuid-Tirol: de Drei Zinnen Hütte of Rifugio Antiono Locatelli – S. Innenkofler. De hut is van de Italiaanse alpenvereniging (de CAI) en ligt op 2.400 meter hoogte. De hut via vier (standard) routes bereikbaar. De meeste toeristen nemen de bus of de auto naar de Auronzohut en sloffen dan met de overige toeristen naar het Paternsattel. Om daarna over een bergpaadje naar de hut te lopen.

De klassieke route is vanuit het Höhlensteintal. Vlakbij de Dürrensee en Hotel Drei Zinnen Blick loop je het Rienztal in en bereik je na zo’n 3,5 uur de Drei Zinnen Hütte. Vanuit Sexten kun je ook via het Fischleintal naar de Talschlusshütte (waar je overigens heerlijk kunt eten 😉 ) lopen en vandaar in 2-3 uurtjes omhoog naar de Drei Zinnen Hütte. Als laatste is het ook mogelijk om vanuit het Innerfeldtal (bij de dreischusterhütte) omhoog te lopen. Eveneens 2-3 uur.

Mijn tip is: ga in het voorjaar omhoog. Vaak ligt er dan nog sneeuw waardoor je èn de toeristen kwijt bent, èn je een mooi plaatje hebt met de besneeuwde Drie Zinnen. Want daar gaat het natuurlijk om. Vanuit de hut heb je een fantastisch uitzicht op de Drei Zinnen!

De hut heeft overigens een bijzondere geschiedenis. In 1898 nam de alpinist en berggids Sepp Innerkofler het beheer van de hut over die toen nog in Oostenrijk lag. In 1907 werd de Dreizinnenhütte met één verdieping uitgebreid en in 1908 werd de opvang, die nu plaats biedt aan 55 bergbeklimmers, heropend. Dat jaar bezochten al 2000 mensen de hut!

De hut werd in 1915 tijdens de “Gebirgskrieg” verwoest door Italiaanse granaten. Van 1920 tot 1922 werd een nabijgelegen kazerne als hut beheerd en in 1922 werd een nieuwe hut gebouwd door de Zuid-Tiroolse Alpenclub. Doordat Zuid-Tirol na de Eerste Wereldoorlog in Italiaanse handen was gekomen, werd de hut in 1923 door de Italiaanse staat onteigend, overgedragen aan de Club Alpino Italiano (CAI), en omgedoopt tot Capanna Antonio Bettella. In 1935 bouwde dezelfde sectie, in samenwerking met de sectie Bolzano, de huidige grotere Dreizinnenhütte op de ruïnes van de oude.

Tegenwoordig wordt de hut dagelijks bezocht door maximaal 2.000 (!) gasten, voornamelijk dagjesmensen die hier vanuit de Auronzohut naar toe wandelen.