Home Cultuur Wetterkreuze

Wetterkreuze

0
Wetterkreuze

Met een mooie foto uit ca 1898 van het wetterkreuz op de Raschötz. Ondertussen is dit wetterkreuz vervangen door een enorm kruis met een beeltenis van Jezus.

Maar wat is nu een wetterkreuz?

In Zuid-Tirol kom je ze tijdens wandelingen en trektochten regelmatig tegen: de Wetterkreuze, ook wel Hagelkreuze of Wettermarterlen genoemd. Het oprichten van wetterkreuze is wijdverbreid in Zuid-Tirol en is volgens de volksgeloof bedoeld om de bevolking te beschermen tegen natuurrampen zoals onweer, storm of hagel. De drie dwarsbalken van de weerkruizen symboliseren de Heilige Drie-eenheid. Omdat de landbouw bijzonder afhankelijk is van het weer, zijn er vaak wetterkreuze te vinden in de directe omgeving van boerderijen.

Het gebruik van het kruis van Christus als weerzegen verwijst naar de bijbelpassage van de lijdensweg van Jezus: “Toen het zesde uur kwam, viel de duisternis over het hele land” en “de aarde beefden en de rotsen spleten” op het moment van Jezus’ dood.

Vorig artikel Fischleintal
Volgend artikel Dürrensteinhütte (2.040 meter)
Van oorsprong ben ik IT-consultant en juridisch adviseur. Waarbij ik de laatste 25 jaar al mijn vrije tijd in de bergen doorbreng. In 2021 heb ik in Italië de opleiding tot Südtiroler Wanderleiter gevolgd. In november heb ik examen gedaan en vanaf 1 januari 2022 ben ik ingeschreven bij de Südtiroler Berufskamer für Berg- en Skiführer. Naast wandelgids ben ik ook wandelcoach en studeer ik psychologie. En heb ik van 2006 tot 2008 de Fotovakschool gedaan waarna ik jarenlang opleidingen en cursussen fotografie heb gegeven.