Veel mensen in Sexten noemen het Fischleintal het mooiste dal ter wereld. Nu heb ik niet alle dalen in de wereld gezien, maar ik kan me er iets bij voorstellen. Bloeiende weiden, dichte bossen, majestueuze bergmassieven… een wild-romantische vallei die indruk maakt met zijn fascinerende natuurlijke landschap. En wat het dal met name bijzonder maakt zijn de Lärchenwiesen, de almweiden met houten hutjes voor hooiopslag en heel veel vrijstaande lariksen.

Bij de ingang van het Fischleintal liggen deze idyllische weiden met een rijke larikspopulatie. Bij de Helmhang scheidt een brede gordel met lariksen de hoogste boerderijen van de bovenste boomgrens. De lariksweiden bieden een heel bijzondere charme, vooral als ze in bloei staan. In de vroege zomer zijn dat de krokussen, later de primula’s en gentianen. In de zomer staan ​​felgekleurde Turkse lelies, akeleien en arnicabloesems tussen kleurrijke weidebloemen. De vegetatiecyclus eindigt met de bloei van de herfstkrokus in de nazomer. De boeren slaan het geurige berghooi op in de verweerde houten schuren die tussen de lariksbomen staan.

Ook de kleine takken die van de lariks afvallen, worden door de boeren geraapt en als brandhout gebruikt.

Wandelen

Zelf vind ik de wandeling vanuit het centrum van Sexten door het bos via Fort Haideck (wegnummer #1) erg mooi. Vanuit de bossen loop je dan door de lärchenwiesen naar de Fischleinbodenhütte waarna je kan doorlopen naar de Talschlusshütte (met heerlijke apfelstrudel ;-)). Vanuit de Talschlusshütte (aan de voet van de Einserkofel: 2.698 meter) kun je hetzij naar het westen omhoog lopen naar de Paterkofel en de Dreizinnenhütte, hetzij naar het zuiden lopen naar de Zsigmondyhütte. Een fantastisch rondje is om ze aan elkaar te knopen. Je loopt dan vanaf de Talschlusshütte omhoog naar de Dreizinnenhütte en vandaar via de Büllelejochhütte en de Zsigmondyhütte terug naar de Talschlusshütte. Reken op een goede 6 uur (1.100 hoogtemeters en 14,5 km).

Lawine

Op de ochtend van 12 oktober 2007 viel ongeveer 60.000 kubieke meter steen en puin vanaf de Einserkofel in het dal. Niemand raakte gewond en 30 vakantiegangers konden ongedeerd gered worden. De lawine begroef grote delen van een parkeerplaats onder het puin en zorgde ervoor dat de Fischleinbach buiten haar oevers trad. De aardverschuiving wordt toegeschreven aan de explosieve kracht van het water dat bevroor in rotsspleten als gevolg van eerdere zeer grote temperatuurschommelingen. Men dacht dat er een relatie is met de klimaatveranderingen, maar dat is niet aangetoond. Bij de Talschlusshütte zijn nog foto’s te zien die vlak na de lawine gemaakt zijn.