Home Dagtochten Wandeling in het Pfossental

Wandeling in het Pfossental

0
Wandeling in het Pfossental

In het hart van het Natuurpark Texel Group ligt een zijdal van het Schnalstal: het onbewoonde Pfossental. Wild en uniek, zeker buiten het seizoen. Vanuit het Schnalstal ga je na de Katharinaberg rechtsaf het Pfossental in. Je kunt vervolgens doorrijden tot het Vorderkaserhof. Hier moet je parkeren (€ 4 per dag, hoewel ik de laatste kleren gratis mocht parkeren). Daarna loop je over een breed wandelpad het dal in.

Rableid Alm
Rableid Alm

Na ruim een uur lopen, (en 300 hoogtemeters) kom je bij de Rableid Alm. Tot de 19de eeuw waren zowel de Rableid Alm als het Eishof het hele jaar door bewoond. Tegenwoordig alleen nog in de zomer. Bij de Rableid Alm vind je de kleine Hubertuskapel. De kapel is door de huidige eigenaar van de Rableid Alm helemaal gerenoveerd. Helaas kon men niet achterhalen aan welke heilige de kapel oorspronkelijk geweid was. En heeft de familie de kapel naar St. Hubertus vernoemd. Je kunt bij de Rabled Alm niet alleen lekker lunchen, maar ook overnachten.

Aan het eind van het dal ligt de Hohe Wilde, met 3.480 meter één van de hoogste toppen uit de buurt. Het landschap dat je ziet, wordt al duizenden jaren gevormd door ijs, water en wind. Op verschillende plekken langs de route vind je informatieborden die levendig over de geschiedenis van het dal en zijn unieke verscheidenheid aan flora en fauna vertellen.

Eishof
Het Eishof. Foto: Johannes Helfer, CC BY-SA 3.0

Het Pfossental wordt beschouwd als een van de mooiste stukken van de Meraner Höhenweg en biedt een uniek uitzicht op de bergreuzen van de Texelgroep. Grote kans dat je hier gemzen, steenbokken of steenarenden ziet. Dat wil zeggen als je een beetje buiten het seizoen bent, want in de zomer is het erg druk in het Pfossental.

Na een kleine 2 uur komen we bij het Eishof aan. Van de 13e tot de 19e eeuw was het Eishof een van de hoogste permanente nederzettingen in de Alpen. Een heerlijke plek om te lunchen en ook om te overnachten. Met goed nieuws voor de hondenbezitters, want je kunt hier met je hond overnachten. Vanaf hier loop je via de bekende Stettiner Hütte en de Eisjöchl (het hoogste punt van de Meraner Höhenweg) naar het naburige Passeiertal. Heen en weer naar het Eishof is ongeveer 9,5 km met 380 hoogtemeters. Reken op 3 uurtjes wandelen.

Als je nog door wilt lopen naar het Eisjöchl en de Stettinerhütte, reken dan op 11,5 km met 1.200 hoogtemeters en een kleine 4,5 uur wandelen (enkele reis). De Stettinerhütte is in 2014 dermate beschadigd door een lawine dat de hut volledig afgebroken moest worden. Vanaf 2017 waren er weer overnachtingen mogelijk in noodonderkomens. Vanaf 2022 zou de hut weer volledig herbouwd moeten zijn.

Vorig artikel Burgeis – Kloster Marienberg – Bergsee
Volgend artikel Ansitz Velseck
Van oorsprong ben ik IT-consultant en juridisch adviseur. Waarbij ik de laatste 25 jaar al mijn vrije tijd in de bergen doorbreng. In 2021 heb ik in Italië de opleiding tot Südtiroler Wanderleiter gevolgd. In november heb ik examen gedaan en vanaf 1 januari 2022 ben ik ingeschreven bij de Südtiroler Berufskamer für Berg- en Skiführer. Naast wandelgids ben ik ook wandelcoach en studeer ik psychologie. En heb ik van 2006 tot 2008 de Fotovakschool gedaan waarna ik jarenlang opleidingen en cursussen fotografie heb gegeven.