Home Accomodaties Ansitz Velseck

Ansitz Velseck

0
Ansitz Velseck

De Rosengarten is één van de fraaiste Dolomieten massieven. Het dorp Tiers ligt tussen het Schlernmassief en de Rosengarten en is een goede uitvalsbasis voor tochten in de Rosengarten of naar de Karersee. En hoog boven het dorp ligt de Ansitz Velleck met haar luxe appartementen.

In Zuid Duitsland, Oostenrijk en Zuid-Tirool wordt een kleinere residentie van de lagere adel met een speciale juridische status een Ansitz genoemd. Deze Ansitze werden gebouwd aan het einde van de middeleeuwen en in de vroegmoderne tijd tot in de 19e eeuw. De eigenaren van een Ansitz vielen vaak onder een landheer die de bezitter van een Ansitz vaak vrijstelling gaf van gemeentelijke belastingen. In ruil hiervoor verzorgde de bezitter van een Ansitz de rechtspraak binnen het gebied.

Aan het einde van de 12e eeuw bouwden de heren van Tiers het kasteel Velseck op de bergkam die vanaf de Tschafon naar beneden loopt en de jurisdictie van Tiers scheidt van die van Völs. Het was hier duidelijk goed toeven, hoog boven de zeer dunbevolkte Tierser Tal. Want in de 13e eeuw ging het erg goed met de familie Velsecker. De bewoners van Velseck waren destijds dienaren van de bisschop van Brixen en hielden hier het hof over de inwoners van Tiers. In 1470 was de oude ridderlijke glorie echter voorbij; de familie Velsecker stierf uit. In 1540 raakte haar kasteel in verval en in 1650 kwamen het landgoed en de kasteelruïne in het bezit van de bisschop. Het wapen van de familie Velseck zie je vandaag de dag nog terug in het wapen van Tiers.

Ansitz Velseck Appartement

Later werd hier een grote boerderij gebouwd waar de mensen eenvoudig en duurzaam leefden van dat wat de velden, het vee en het bos opleverden. En nu zijn er 14 luxueuze appartementen in Velseck en is er ook ruimte voor vergaderingen. En… de hond mag ook mee! Bij het appartement is ook het ontbijt inbegrepen. Ook kun je er lunchen en ’s avonds dineren, behalve op dinsdag (Ruhetag). Direct vanuit je appartement loop je de bossen in naar het kerkje van St. Sebastian, of loop je via de Tschafonhütte de Völseggspitze op. Maar je kunt ook in 5-10 minuten met de auto naar St. Cyprian rijden en daar de kabelbaan naar de Frommeralm nemen om vanuit daar de Rosengarten in te gaan.

Vorig artikel Wandeling in het Pfossental
Van oorsprong ben ik IT-consultant en juridisch adviseur. Waarbij ik de laatste 25 jaar al mijn vrije tijd in de bergen doorbreng. In 2021 heb ik in Italië de opleiding tot Südtiroler Wanderleiter gevolgd. In november heb ik examen gedaan en vanaf 1 januari 2022 ben ik ingeschreven bij de Südtiroler Berufskamer für Berg- en Skiführer. Naast wandelgids ben ik ook wandelcoach en studeer ik psychologie. En heb ik van 2006 tot 2008 de Fotovakschool gedaan waarna ik jarenlang opleidingen en cursussen fotografie heb gegeven.