Het huttenleven

0
646

Wat is er mooier dan na een lange wandeldag bij een echte berghut aan te komen? Een lekker biertje bestellen en misschien nog een lekkere marende (kleine hartike maatlijd met kaas en spek)? Nou ja, wat wij nog mooier vinden, is om in een berghut te overnachten. de hutten liggen vaak op mooie plekken midden in de bergen en soms zelfs bovenop een bergtop zoals de Rifugio Nuvolau. En de sfeer is bijzonder, ook omdat iedereen zelf naar de hut heeft moeten lopen. Maar ook omdat de gasten eigenlijk altijd dezelfde interesse voor de natuur en leidenschaft voor de bergen hebben.

Wat moet je weten over het slapen in een berghut?

Allereerst moet je rekening houden met de regels in de hut. Het leven op de hut is echt anders dan in een hotel. Zo wordt de hut vaak bevoorraad door een (dure) helicopter of via een kabelbaan, de zogenoemde Materialseilbahn. Dat maakt het eten in een hut soms iets duurder en het brood kan ook wel eens 1-2 dagen oud zijn. Des te meer bijzonder dat het eten in een berghut eigenlijk altijd goed is. en zeker in Italië! Daarnaast is het bestaan van een Hüttenwirt behoorlijk hectisch. Hij/zij start vaak al ’s ochtends om 6 uur als de early birds willen ontbijten. Om 10 uur staan de eerste dagjesmensen alweer voor de deur en vanaf 4 uur loopt de hut vol met gasten die willen overnachten.

Het is dus niet raar dat er allerlei regels zijn. De belangrijkste regels waarmee je rekening moet houden, zijn:

  • Houd je aan de tijden voor het avondeten. Het is voor het personeel ondoenlijk om op ieder moment een maaltijd te moeten bereiden.
  • De Hüttenwirt deelt de slaapplaatsen in. Meestal doet hij/zij dat vanaf een uur of 4 in de middag. Wacht daar dan ook rustig op. Als je gereserveerd hebt, heb je gegarandeert een slaapplaats.
  • Let op: je moet bijna altijd contant afrekenen! Hoewel er vaak nog wel een creditcard machine is voor noodgevallen, wordt het niet gewaardeerd als je geen contant geld bij je hebt.
  • Meestal is het vanaf 22:00 uur hüttenruhe. Dat betekent dat de bar dicht gaat, het licht uit moet en je geen lawaai meer mag maken. Wel zo fijn voor de gasten die vroeg gaan slapen, bijvoorbeeld omdat ze al vroeg starten om een top te beklimmen.
  • Je mag niet met je bergschoenen de slaapzalen op. Hoewel veel hutten tegenwoordig een grote hoeveelheid slippers en/of crocs hebben liggen, is het verstandig een paar huttensloffen mee te nemen. Je bergschoenen kun je meestal in het Trockenraum neerzetten.
  • Als je een hut binnenkomt en je wilt eerst wat drinken, neem je wandelstokken, rugzak en andere uitrusting dan niet mee naar de de stube (de eetzaal). Maar laat ze bij de entree of in het trockenraum.
  • Verder is in de meeste hutten een huttenslaapzak (lakenzak) verplicht en moet je ook niet vergeten een handdoek mee te nemen.

Veel regels, maar daardoor is het overnachten in een berghut behoorlijk relaxt en een ervaring die je nooit meer vergeet.

Regels die het verblijf aangenaam maken

In de meer traditionele hutten zoals de Seekofelhütte (Rifugio Biella) heb je alleen slaapzalen, zogenoemde lagers. Dat betekent weinig privacy en probeer dan ook rekening met elkaar te houden. Maar de belangrijkste regel is wel: neem oordoppen mee! Er is namelijk altijd wel iemand op het lager die snurkt. En zeker in het hoogseizoen blijft het vaak niet bij één persoon 🙂 Tegenwoordig kun je overigens steeds vaker een (2/4/6-persoons) kamer reserveren.En heb je vaak ook warm water een (gedeelde) douche.

Als laatste: huttentochten zijn populair. Reserveer dus op tijd! Zeker in het hoogseizoen en in de weekenden zijn de meest populaire hutten al ivroeg volgeboekt.

Wil je een keer mee  op een huttentocht? Kijk dan ‘ns op de website van Dolomiti Travel, van 360 Explore of van Meiden in de Bergen (speciaal voor vrouwen).