Home Cultuur Alpenhoorn in Zuid-Tirol

Alpenhoorn in Zuid-Tirol

0
Alpenhoorn in Zuid-Tirol

Van oorsprong is de alpenhoorn het gereedschap van herders in de Alpen. En diende ze om van alm tot alm en met de mensen beneden in het dal te communiceren. Met dit eenvoudige instrument, gemaakt van een stuk uitgehold hout, kun je harmonieuze muziek maken. De natuurlijke klanken wekken bij de inwoners uit de Alpen vaak gevoelens van vaderlandsliefde op. Ondanks zijn eenvoud is de alpenhoorn een verfijnd instrument dat lastig te bespelen is. Het straalt gevoelens van vreugde, kalmte en vrede uit.

Tegenwoordig wordt veel voor toeristen gespeeld. Met name de “Alphornbläser Seiser Alm” zijn in Zuid-Tirol erg bekend. Ze spelen in het toeristenseizoen regelmatig in berghutten op de Seiser Alm, zoals de Williamshütte en de Saltner Hütte Tschapit.

Een Alpenhoorn is 3,70 meter lang en gestemd in de G-toonsoort. Er is een andere variant bekend die korter is (en dus hoger klinkt), dat is de midwinterhoorn. Op een Alpenhoorn kunnen alleen natuurtonen gespeeld worden. Om dit instrument te bespelen, gebruikt men dezelfde techniek als bij koperen blaasinstrumenten.

Vorig artikel Dürrensteinhütte (2.040 meter)
Volgend artikel Gustav Mahler Stube
Van oorsprong ben ik IT-consultant en juridisch adviseur. Waarbij ik de laatste 25 jaar al mijn vrije tijd in de bergen doorbreng. In 2021 heb ik in Italië de opleiding tot Südtiroler Wanderleiter gevolgd. In november heb ik examen gedaan en vanaf 1 januari 2022 ben ik ingeschreven bij de Südtiroler Berufskamer für Berg- en Skiführer. Naast wandelgids ben ik ook wandelcoach en studeer ik psychologie. En heb ik van 2006 tot 2008 de Fotovakschool gedaan waarna ik jarenlang opleidingen en cursussen fotografie heb gegeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in